Wednesday, May 21, 2014

pages updated!

weee.. lama dah tak update collection foto kat pages.. check it out if your have time ok!

people

nature

building

object


Tuesday, April 22, 2014

mencintai ilmu

aku teringat satu buku yang pernah aku baca.. kisah riwayat rabi'atul adawiyah.. penulis ada beri gambaran tentang suasana kota baghdad yang masa tu penuh dengan cendekiawan.. kota baghdad menjadi tumpuan sebab ia juga digelar kota ilmu..

aku tertarik dengan kehidupan masa tu yang rata2 semua orang mencintai dan dahagakan ilmu.. majlis ilmu masa tu aku bayangkan penuhnya macam konsert la kot.. lagaknya mungkin penuh sampai keluar stadium.. sesi perbincangan ilmu juga sering diadakan.. sekiranya tiada kesimpulan dibuat, atau tiada jawapan bagi sesuatu kemusykilan, mereka akan rujuk kepada guru-guru yang lebih dalam ilmunya.. mereka saling menghormati.. yang salah dibetulkan dengan penuh hikmah.. yang ditegur menerima dengan hati dan minda yang terbuka.. penuh adab dan sopan..

semuanya atas dasar kecintaan kepada ilmu.. kerana hanya dengan ilmu kita dapat mengenal islam dan seterusnya mengenal Allah..

penulis cuma memberi sedikit gambaran.. tapi berjaya meninggalkan kesan pada diri ini.. selalu aku bayangkan suasana di zaman itu.. sesuatu yang aku teringin saksikan sendiri..

sayangnya, ia adalah sesuatu yang mustahil terjadi di masa kini.

Friday, April 11, 2014

ori or pirate?

kecoh betol lately dengan isu tudung Fareeda ni.. masa baca balasan komen Mawar, aku tersentap jugak.. gaya perkataannya macam menampakkan dia sombong atau berlagak.. cara jawapan tentang isu syariah compliance pada tudung keluaran mereka pun kurang tepat..

mungkin betul kata mazidul.. hire professional PR untuk menjawab isu begini.. itu lebih baik..

aku bukan peminat tudung fesyen begitu.. aku lebih suka shawl.. lebih syariah compliance dan lebih senang digayakan ikut tema berlainan walaupun guna shawl yang sama.. lebih praktikal, lebih murah..

bagi aku, tak salah pun nak beli tudung atau barangan lain yang mahal.. tapi biar berpada ikut kemampuan.. jangan nanti terbelit hutang hanya untuk mengejar fesyen dan trend terkini.. nanti luaran je cantik tapi muka keruh dahi berkerut fikirkan hutang.. tak berbaloi beb..

kadang2 elok jugak ada barangan pirate.. boleh jugak bagi peluang orang2 yang kurang berkemampuan (atau mampu tapi nak berjimat?) pakai barangan yang kurang sedikit sama dengan yang original.. semua orang pun nak nampak cantik kan?

semua orang pun tau kualiti barangan pirate tak setanding barangan original.. malah ada yang menawarkan waranti jangka panjang yang bila difikirkan memang terasa menang memakai.. jadi tak perlulah kot melenting nyaring.. hanya orang yang pandai menilai kualiti akan menjadi dan tetap terus setia sebagai pembeli barangan original.. tak perlulah takut.. mungkin Fareeda boleh belajar dari syarikat yang lebih berpengalaman untuk menghadapi masalah ini..

apa2 pun, berfesyen perlu bijak.. style sendiri lebih penting dari mengikut trend.. yang penting jangan bongkak k..

cheers!

Wednesday, March 12, 2014

praying and hoping

berita ni sangat terkesan dalam diri aku.. dan aku yakin bukan aku seorang yang berperasaan begini.. satu dunia sedang menanti..

i want them to be found.. i want them to come home alive.. i want to continue hoping that way..

day 5.. #prayforMH370

Monday, February 24, 2014

both

i love travelling.. i always wish to do it more often.. as frequent as i can..

but i also wish to be a wife and a mother of my own children..

many people tell me that once i am married and have children, i will do less travel.. or perhaps NONE..

normally, yes.. it is the most practical thing to do.. a very simple, most straight forward equation..

abnormally, i can have both..

and both sounds better.


Thursday, February 20, 2014

just a thought

out of curiosity, i was going through one of my favourite clothing company's profile in their website.. i noticed two of the BOD are only in their early 30s.. so i went back to find out who was on top of the list.. there it goes; the founder and the young ones are the sons..

how nice.. all this while my family and i were making them billionaires at young ages and able to graduate from UK universities and be among of the BOD in their early 30s..

that was my dream.. in my school days, i always dream of being a boss in a higher management post.. a graduate from an oversea's university.. being a successful lady.. looking elegant and sophisticated.. talking intelligently and gracefully and confidently.. and yada yada..

how nice some people are actually living a life of my dream.. while i am still faaar away from it.. -_-"

and then i thought, what if someday i own a billionaire company and become filthy rich and have children.. will i force my children to be an overseas graduates and be the BOD of the company? what if they refuse because they have their own path of lives? if so, will i be able to let go the company to the more interested party when it was supposed to be a heritage to my children and their generation?

AHA!

then there you go.. a sinetron beratus episod..

hahahaha!

kbai.


Saturday, February 1, 2014

Walter Mitty.. you're cool

trailer 1

trailer 2


OMG this is one of the coolest movie i ever watched.. very inspiring..

we always thought our hard works never been appreciated enough especially by bosses or higher management.. but even so, there will always be someone else who really treasure you and appreciate your efforts.. although that someone is neither your bosses nor higher management..

so don't give up.. don't ever stop working hard..

good luck.