Saturday, November 15, 2008

Baked Pasta With Cheese - The Recipe (^_^)

oke2.. ats permintaan ramai, sy nak btau recipe mknan yg tlh menjadi igauan dak2 custcare (igauan kee?? ehehehehe)...


bahan-bahan:
1) tomato puree (sy guna PREGO... yg lain2 pun leh gak guna... ikut sukati laa)
2) 1 biji bawang besar
3) bawang putih (bawang putih letak byk2... mst lg byk dr bwg besar... baru lg sdp)
4) mozarella cheese (diparut... leh gak bli yg dah siap parut)
5) meatballs (ikut sukati nak letak bape byk)
6) pasta (letak pasta yg pendek2 lg seswai... such as penne, elbows, ribbon etc... yg sy guna slalu tu namanye elbows)
7) oregano leaves (oregano ground pun leh gak pakai... tp guna leaves lg best... rsnye lbey uumpphh... heheheh)
8) minyak masak (sy guna minyak zaitun... sbb nak bg rs western btol2... ahaks... kunuuuunnn!!! ;-P )
9) button mushroom (bli je brand ape2 pun... potong separuh ke, belah 4 ke... ikut laa sukati)
10) garam secukup rasa


Cara:
1) tumis bawang besar n bawang putih sampai naik bau.
2) masukkan tomato puree n sedikit air. tomato puree tu ikut la byk mana kuah yg korg nak. jgn letak air byk sgt, nnt pasta berair sgt. pastu letak oregano leaves n garam secukup rs.
3) masukkan meatballs. masak sampai meatballs masak.
4) masukkan button mushroom.
5) dah siap masak, biar kuah pasta tu sejuk.
6) sambil tunggu kuah pasta tu sejuk, kite rebus pasta... slalunye dlm 15 minit gitu... msk smpi empuk... ikut laa nak msk byk mana...
7) bila pasta dah msk, gaulkan pasta ngan kuah yg dah kite msk td. pastu masukkan mozarella cheese td... ikut la byk mana yg nak letak...
8) masukkan suma2 tu dlm bekas n then taburkan mozarella cheese kat atas bhn2 yg kite dah msk td tu... ikut laa nak letak byk mana...
9) bakar dlm ketuhar selama at least 5 minit... kalo nak msk lama lg smpi cheese tu garing pun leh gak... tp jgn smpi hangus dah la eh... ehehehhee...


oke.. tu je.. sekian...


selamat mencuba!!


(^_^)

4 comments:

cahaya said...

baked pasta ada sgt sedap!!! pandai kamu masak ya....yummy...yummy

~ xoxo ~

whitelilies island said...

time kaseh..
sape2 nak order leh gak..
sbrg tempahan leh proceed ke workstation no.58, atau hubungi no phone (sape2 yg ade) atau email personally.. tq..


(haahh?? is this for real??? eheheheheh :-P)

rhrs said...

Sila masak utk aku.... aku nak rase air tgn ko lg..... sempena bday ko yg dah xlame lg tu, ape lah salah kirenye ko masak utk aku..... eheheh

whitelilies island said...

eheh..patutnye ko yg msk utk aku sempena bday aku nih..
ehehehehe...