Wednesday, February 16, 2011

nasi bungkus kobis

date: 15/2/11

since it was a public holiday and i did not plan on going anywhere (not only later that evening), i tried to fix some lunch.. honestly, i have a weird appetite.. no, not towards those gross food, NO! i mean, i got bored eating rice like usual.. i have no choice but to eat rice or else i will be having a hard shit (read: tahi keras a.k.a sembelit hahahahah)..

so memang nak tak nak kena makan nasi laa.. begitulah ceritanya...

jadi hari tu, aku pun terlintas la nak buat nasi bungkus kobis.. supaya aku takde la rasa bosan sangat nak makan nasi.. aku pernah tengok macam mana orang bungkus dengan kobis dalam tv tapi aku tak ingat rancangan apa.. jadinya, aku pun hentam sajalah buat inti sesuka hati kan.. hehehh..

selak2 kumbah2 dapur, ada la sardin, kobis, cabai burung, limau kasturi & bawang merah.. perfect dah tu.. tinggal masak nasi je.. elok je nasi dah siap masak, aku pun gaul la semua bahan2 tadi dengan nasi.. kobis tu takde la pulak gaul sekali :-P

kobis tu kena pisahkan daun2nya dari empulur.. pisah jangan sampai koyak! kalau nak senang, potong dari pangkal daun.. pisahkan dlu pangkal daun dari empulur (guna pisau la yek), lepas tu baru la buka pelan2.. ingat, jangan sampai koyak sebab nanti susah nak bungkus! lagi besar daun lagi best sebab lagi senang nak gulung inti.. inti pun boleh letak lagi banyak..

dah basuh daun kobis, rebus sampai layu secukupnya.. jangan layu sangat atau keras sangat! whatever in the middle is perfect! ^_^

dah siap rebus, gulung la inti.. letak inti di hujung daun.. lipat pelan2 dan hati2 supaya daun tak koyak.. kalau daun koyak nanti bocor.. gulung inti terus ke pangkal daun..

tadaa.. dah terus boleh makan!





since the leaves were a bit wet, aku lapik bekas dengan tisu supaya daun kobis tak terus basah.. kebetulan petang tu nak pergi wangsa maju jumpa wanita manis dan wanita perkasa, so aku pack la sikit untuk diorang rasa.. tinggal sikit untuk orang rumah juga..

alhamdulillah wanita2 itu suka!! hehe.. cuma bila aku tanya adik aku, dia tak suka sebab dia rasa pelik makan nasi tu gaul dengan sardin.. dan dia tak suka rasa kobis yang tawar macam tu..aku memang rebus daun tu tak letak garam.. saje nak kurangkan garam..

mungkin aku perlu tukar intinya lain kali.. banyak option lain yang boleh dibuat sebagai inti.. contohnya kat sini.. yeahh i will try the recipes one day.. ^____^


~nasi yang rasanya aku takkan bosan makan adalah beras jepun.. sedapnya!!! *airliurmeleleh*

3 comments:

faradel said...

wah kreatif ek ko...!
leh jd chef aa...
menarik gak resepi ko ni...leh la aku try. tggu trauma aku pd dapur hilang dlu..hahah

akainkin said...

eh nak jugak. nak jugak... hehehe macam sedap je wei.. huhuhu

whitelilies island said...

kkasih: x ilang lg ek trauma ko tu.. haihh cian ko.. nnt bebila kot leh aku buatkan utk ko :D

ain: ko pun dijemput skali yek.. nnt la kite try set time :D