Thursday, December 11, 2008

Racism Issue

aku baru bace coretan dr Tun Dr. Mahathir kat blog dia about racism; Racism and 2008 Elections

dia dah lama letak post tu tp aku baru baca...

aku sbnrnye dr dlu lg tak suka racism n i believe in hak sama rata... aku tau benda ni adelah sgt sensitif utk dibincangkan sbb lain org lain pendpt nye...

cuma yg aku tau, aku mmg tak suke sbb aku rs sgt tak fair utk non-bumiputeras... they claimed they have been treated unfairly... sbb ape2 hal pun, bumiputera yg akan diutamakan dlu... sdgkan they also play roles in developing this country... they work hard to get what they want but bumiputeras always get it easily from a less hard-work... because i always believe in fairness, equality... i believe "apa yg kamu dpt adalah setimpal dgn apa yg kamu usahakan"... you'll get what you deserve...

now... they have bravely questioned about why PM always a malay...

well... about this, i'm really afraid to comment further... it's more like a dillema for me; between to agree or disagree... i won't mind to have a non-bumiputera as a PM... the question here is; can he/she really be a fair leader?

i already finished reading The Kite Runner... dia ada cerita mcm mana puak Taliban do ethnic-cleansing to puak Shi'ah... derang bunuh org2 dr kaum Hazara atas alasan derang adalah puak Shi'ah... and how Talibans claimed they did it for the name of Islam...

tp dlm Islam, tak pernah ada istilah ethnic-cleansing... dlm Islam, tentera dilarang membunuh wanita, kanak-kanak dan org2 tua/OKU... dlm sejarah Islam, even tahanan diberi layanan baik, supaya boleh kite dakwah derang secara halus...

tp puak Taliban bunuh org2 Hazara mcm anjing... dan bg mayat2 tu mkn pd anjing... ade sorg tentera Taliban remarked like this "dogs meat is best for dogs"...

aku tatau la kalo suasana perang di Afghanistan as per described in the novel is only a fiction, but... can you imagine if the same thing happen in Malaysia? can you imagine if the non-bumiputeras get together and start a war and do ethnic-cleansing to us? can you imagine how they will treat our ppl as rubbish and take the women and children to fulfill the pleasure of their sexual desire? like what had happened in Bosnia long time ago?

we've been living in a safe bubble... aku lg la... been studying in a place where all are bumiputeras for years... it's like, i don't really know what they got in their minds... what is their perception to us? are they a friend or a foe? can we really trust them?

tp kalo nak ikutkan trust, kite sndri pun tak leh caye kat bangsa kite sendiri... saling mendengki, saling mengata, saling berdendam, tikam belakang, musuh dlm selimut... mana la kite nak kuat berdiri atas kaki sndri... apetah lg bersaing dgn bangsa lain yg lebih determined to develop themselves in order to achieve smthg in life...

and how many malays really have a long-term vision in their life? and if they do, how many of them are willing to work hard for the vision? and how many of them who actually achieve the vision?

actually, isu ni adelah satu isu yg takkan ade jwpn... kalo ade pun, 1 jwpn akan membangkitkan 1001 persoalan yg baru...

5 comments:

Anonymous said...

aku x racist tp bleh pk sendiri la...dorg dhla bukan org bumiputera..menumpang di negara kita walaupun bukan mereka yg dtg sendiri tp british yg bawak..tp ape perasaan dorg kalau dorg di negara asal dorang pastu ade 1 bangsa lain yg dh duk lama c2 n nak jadi pemerintah???perasaan bengang n x puas hati tu tetap ade..contoh la bgr China, pastu Jepun nk memerintah, nak jd PM..dorg sakit at x??dh konfem2 nnt pemerintah tu xleh nk bertindak adil..knp nk dipersoalkan sume tu sedangkan walaupun anak cucu dorang memang lahir di sini, tapi negara Malaysia yg asalnya Malaya..memang hak org Melayu, org Bumiputera Sabah, Bumiputera Sarawak n org Asli..ok!!!

whitelilies island said...

Anonymous, tq for ur comment.

ye..ni negara kite..asalnye pun ni negara org melayu, org2 bumiputera..derang dibawa ke cni dr luar..jd nak tanak, kite kena pertahankan hak kita..

tp persoalannye..ape yg kita dah buat utk pertahankan hak kita? sejauh mana kuatnya kita utk pertahankan hak kita? bersediakah kita utk memperjuangkan hak kita? sdgkan skrg ni ramai anak2 bumiputera di mana?

ape yg sy takutkan adelah bila tercetusnya perbalahan tu nanti..kite terpinga2, kalut sbb tak pernah bersedia utk benda ni..sdgkan non-bumiputera sume dah lama bersedia utk benda ni..

ape nasib kite nnt?

Puteri Ain said...

aku rase la kan.. setiap orang ade pendapat ini...

aku rase dua2 nye baik.... tapi setiap kebutusan ade baik dan buruk nye....

"tercetusnya perbalahan tu nanti..kite terpinga2" ini yang di takutkan ok... cuba tebngok askar... majoriti nye MELAYU... kalau terjadi fikir tu je... sebab malaysia tak bagi banyak kaum lain masuk bahagian pertahanan....

"actually, isu ni adelah satu isu yg takkan ade jwpn... kalo ade pun, 1 jwpn akan membangkitkan 1001 persoalan yg baru..."
ye kalau terjadi... kite akan jadi macam palestine... negara sendiri kena amik...

walaupun dan bagaimana pun.. aku tetap ngan pendirian aku..takkan melayu hilang di negara sendiri...

kalau nak ikutkan kite dah banyak ketinggalan...

susah la nak cakap sebab aku hanye nampak dalam pandangan aku je... aku tak pentingkan diri sendiri untuk bangse sendiri....

cuma aku takut.. aku duduk di malaysia tapi PM aku kaum lain.. mana kaum aku.. kaum aku di bawah sekali....

tapi lasly aku memang tak setuju bukan ertine aku tak open.. aku tahu kite akan di tindas... sebab dan sebab nye dah terbukti... kaum tu pernah tukar 1 jalan dengan papan tanda nye bahase CHINA tapi bahase melayu tidak di benarkan tulis.. bayangkan lah kalau kaum tu memerintah... aku pun kena cakap bahasa lain...

aku tak leh la cakap isu ni... nanti nak marah.. hahaha
sory...

ni just my opinion....

whitelilies island said...

actually isu racism ni bkn kat malaysia je..kat negara yg berbilang kaum pun alami benda yg sama..

ok, mcm US skrg..Obama mng pilihan raya n he's gonna be the next PM..tp Obama adelah negro, bkn white ppl..negro yg dibawa oleh omputih utk dijadikan hamba di US..

kirenye camtu la prsaan omputih di US ble sorg negro jd PM..sdgkan asal dia adelah dibawa ke US..sbb tu ade yg tak stuju Obama jd PM..walopun sbnrnye ramai je omputih kat sane yg vote for Obama..

so kire dilema kite ngan org US adelah sama..walopun sggh2 aku tak suka disamakan dgn derang..huhhuuhuhu...

Puteri Ain said...

memang la... tapi kite tak seksa india dan china... tak penah pun ade isu dera wat hamba macam org putih wat negro teruk sangat...

LAin tu....huhuhuuhu

kite cuma pertahan kan apa hak melayu... kalau kite tak pertahan kan.. bangse kite dah lame kena jual... negara pun kena jual..

susah nak benda ni.. dah jadi baru tau rase nye.....

kalau nak buang hak melayu.. baik kite tak yah nyanyi lagu negara ku.. cuba faham kan lagu...

aku faham maksud ko ada untuk bagi sama rata...

kite dah peratahan kan hak kite... tapi sampai sekarang kite pun takde apa2... bukan nak menangkan sesape.. tapi sedey ngan bangsa sendiri....